Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Een integere bedrijfsvoering

U wilt een integere bedrijfsvoering volgen en dit ook uitdragen naar uw samenwerkingspartners en klanten. Maar u ziet door de bomen het bos niet meer? De termen als CDD onderzoek, UBO check, KYC onderzoek en Wwft check worden veelal door elkaar gebruikt, maar komen in essentie allemaal op hetzelfde neer: het checken van uw klant of samenwerkingspartner, om zo actief bij te dragen aan een integere bedrijfsvoering.

Een berucht voorbeeld van het meegesleurd worden in fraude van klanten is de ondergang van Arthur Andersen, waardoor de ‘Big Five’ een ‘Big Four’ werd. Het was een van de grootste accountantskantoren ter wereld met een hoofdkantoor in Chicago. Als een van de “Big Five”, leverde Arthur Andersen (naast KPMG, Deloitte & Touche, PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young) accountantsdiensten aan ’s werelds grootste ondernemingen. Het bedrijf viel om in de nasleep van de fraudezaak rond de Amerikaanse energiereus Enron. Van de 28.000 medewerkers die het bedrijf in 2002 had, waren er in 2005 nog maar 200 over.

Wwft

Sommige bedrijven zijn door wetgeving verplicht hun klanten/ partners te checken. Zo is de Wwft (Wet ter voorkoming van Witwassen & Financieren Terrorisme) in het leven geroepen om ondernemingen te verplichten om hun klanten te kennen en ongebruikelijke transacties te signaleren. Dit geldt voor verschillende financiële instellingen en natuurlijke personen zoals bijvoorbeeld banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, advocaten, notarissen en accountants.

Geen wetgeving, wel klanten en partners checken

Maar ook de niet-financiële dienstverleners zoals woningbouwcorporaties en producten groothandels kunnen in aanraking komen met partijen die integriteit niet zo nauw nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aan- of verkoop van onroerend- en vastgoed of grote partijen niet-traceerbare handelsproducten uit het buitenland. Ook kunnen bijvoorbeeld woningbouwverenigingen te maken krijgen met huurders die zich niet aan wet- en regelgeving houden. Dit kan een negatieve invloed hebben op de organisatie. Denk hierbij aan een wietplantage in een woning van de corporatie.

Intergriteit en reputatie van bestuurders

Daarnaast wordt vaak de persoonlijke integriteit van de bestuurder van de onderneming niet meegenomen in de bovengenoemde onderzoeken. Het blijft vaak bij het achterhalen van geldstromen of de financiële stabiliteit van klanten. Het checken van de cijfers en geldstromen is natuurlijk belangrijk, maar ook het checken van de persoonlijke integriteit en de reputatie van de bestuurder(s) hoort bij een integere bedrijfsvoering. U wilt immers geen zaken doen of geassocieerd worden met een bedrijf dat wordt geleid door iemand met een slechte reputatie of sterker nog, een bestuurder die zijn VOG niet krijgt of in het verleden betrokken is geweest bij integriteitsincidenten.

Screening rechtspersoon door ISP

International Security Partners kan u helpen de bovenstaande onderdelen in één onderzoek te combineren; de screening rechtspersoon. In deze screening wordt naast de financiële stabiliteit en reputatie van de organisatie, juist ook aandacht besteed aan onderdelen als de persoonlijke integriteit en het imago van de bestuurder. Denk hierbij aan een achtergrondonderzoek naar de bestuurder(s), het opvragen van een VOG van de bestuurder(s) en het raadplegen van persoonlijke referenties van de bestuurder(s).

Screening op meerdere niveaus

De screening rechtspersoon bieden wij aan in verschillende pakketten; van een light versie tot zeer uitgebreid. Uiteraard bieden we ook maatwerk oplossingen en kunnen we u adviseren over de te nemen stappen hierin. De inhoud van deze pakketten kunt u terug lezen op onze productkaart ‘Screening rechtspersonen‘.

De resultaten

De resultaten van ons onderzoek geven wij weer in een beknopte rapportage, voorzien van een duidelijk relatieschema. Zo ziet u in één opslag de organisatiestructuur en eventuele andere aangesloten bedrijven en partijen.

Interesse in het screenen van een rechtspersoon 

Wanneer u interesse heeft in een screening rechtspersoon, of een antwoord zoekt op andere vragen op dit gebied, dan kunt u, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. Ook zijn wij dagelijks telefonisch bereikbaar op nummer 0320 284141