“Een onafhankelijk onderzoek geeft rust en ruimte”
Ligt u overhoop met een medewerker? Verdenkt u een collega van bedrijfsdiefstal? Of voelt een werknemer zich geïntimideerd? In al deze gevallen kunnen de emoties flink oplopen. “Het valt dan nog niet mee om de situatie objectief te onderzoeken”, vertelt Evert Slaman, manager van de afdeling Fraude en Integriteit. “Juist daarom is het zo belangrijk een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau in te schakelen.” Onlangs werd een onderzoek van ISP als professioneel en degelijk beoordeeld in een rechterlijke procedure. “Een bevestiging van de vakkundigheid en kwaliteit die we leveren.”
Het doel van een integriteitsonderzoek
Die rechterlijke uitspraak kwam na een slepend conflict tussen een werknemer en het management. “Deze medewerker had een flink aantal klachten over de directie”, vertelt Slaman. “Er waren talloze gesprekken gevoerd, de hulp van een mediator was ingeschakeld, maar ze kwamen er niet uit.” Daarop besloot het bedrijf een onderzoek uit te laten voeren door ISP. “Het doel van zo’n fraude- of integriteitsonderzoek is om te achterhalen wat zich heeft afgespeeld”, legt Slaman uit. “In dit geval onderzochten we of de klachten over het management gegrond waren.”
Onderzoek naar integriteitsschending
Om de feiten boven tafel te krijgen, gingen de onderzoekers van ISP allereerst het gesprek aan met de medewerker. “Wij gaven de desbetreffende persoon de kans alle aantijgingen met ons te delen. En eventueel bewijs daarvoor aan te leveren”, zegt Slaman. Vervolgens werden de beschuldigingen uitvoerig onderzocht. Onder meer door interviews af te nemen met medewerkers en de directie, de administratie onder de loep te nemen en het mailverkeer te onderzoeken. “Wij konden uiteindelijk niets afwijkends vaststellen.”
“Wij zijn er om de feiten boven water te krijgen”
Of daarmee de kous af was? “Nog niet”, vertelt Slaman. “In dit geval was het management onze opdrachtgever, maar óók de verdachte in het onderzoek. De medewerker was ervan overtuigd dat we partijdig waren.” Maar volgens Slaman zit daar juist de crux. “Wij zijn er niet voor de aanklager. En net zo min voor de verdachte. Wij zijn er om de feiten boven water te krijgen. Dat is juist de kracht van een professioneel, onafhankelijk en objectief onderzoeksbureau.”
Waarom een onafhankelijk bureau inschakelen?
Om die objectiviteit te waarborgen, wordt ieder onderzoeksrapport steevast door twee collega’s gecheckt. “We hanteren het vierogenprincipe: wekelijks nemen we de onderzoeken samen door. Zo zorgen we ervoor dat we kritisch blijven.” Volgens Slaman is onafhankelijk onderzoek in veel gevallen ook noodzakelijk. “Als opdrachtgever zit je vaak veel te dicht op het vuur om nog een objectief oordeel te vellen. In bovenstaande case was de opdrachtgever bijvoorbeeld zelf onderdeel van de discussie.” Bovendien vraagt een integriteitsonderzoek een specifieke expertise. “En die expertise ontbreekt bij veel opdrachtgevers. Een onafhankelijk onderzoek geeft rust en ruimte voor alle betrokkenen.”
Degelijk en professioneel
Uiteindelijk verscheen de onenigheid tussen de medewerker en het management voor de rechter. De rechter oordeelde: “Hoewel klager zijn vraagtekens heeft gezet bij de onafhankelijkheid van het onderzoeksbureau biedt het dossier geen aanleiding om aan de onafhankelijkheid en deugdelijkheid van het onderzoek te twijfelen”. De conclusies in het onderzoeksrapport waren gegrond en vormden de basis voor de uitspraak. “Daarmee werd nogmaals bevestigd dat we deskundig en objectief zijn. En boven alles: dat we kwaliteit leveren”, vertelt Slaman. “Het betekende ook dat beide partijen eindelijk een punt konden zetten achter een lange discussie. En weer verder kunnen.”
Meer weten?
Heeft u nog vragen over een fraude- en integriteitsonderzoek of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op.