’Levensgevaarlijke’ bombrieven bezorgd op meerdere plekken in land
AMSTERDAM – De politie buigt zich over een aantal bombrieven die bij verschillende bedrijven op diverse locaties in de Randstad zijn bezorgd. Hoogstwaarschijnlijk zijn die van dezelfde afzender afkomstig, aldus de politie. „De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.”
De eerste week van het nieuwe jaar berichten de kranten over een aantal bombrieven die op diverse locaties in het land zijn ontvangen.
Uit naam van het CIB (Centraal Invorderings Bureau) werden deze verdachte pakketjes in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam afgeleverd.
Wij informeren u graag over hoe te handelen wanneer u dergelijke post ontvangt.
Bombrief, dreigbrief of poederbrief
In onze praktijk komen wij geregeld in aanraking met bombrieven, dreigbrieven en/of poederbrieven. Deze post kan gericht zijn aan een bedrijf of direct gericht op een persoon en diens gezinsleden.
Waarom een afzender een dergelijke brief of pakket verstuurd kan zeer divers zijn. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om: persoonlijke wrok tegen de organisatie of betrokken persoon; afpersing van een organisatie maar ook vanuit politieke- en/of geloofsovertuiging wordt dreigpost verzonden.
Dreigpost herkennen
U zult het misschien niet verwachten maar met de juiste kennis kunt u een dergelijk poststuk herkennen. Wij hebben voor u een korte opsomming van herkenningspunten:
- Het poststuk heeft geen afzender
- Meestal is het poststuk over gefrankeerd
- Het poststuk is voorzien van extra versteviging met behulp van bijvoorbeeld nietjes
- Sommige dreigpost bevat stoffen die vlekken afgeven, de enveloppe kan hierdoor vuil zijn geworden tijdens het versturen
- De enveloppe of het pakket is voorzien van extra tape om deze goed af te sluiten
- Het adreslabel bevat schrijffouten
Wat te doen bij dreigpost
Wij adviseren onze klanten om naar aanleiding van dreigpost altijd een onderzoek te laten uitvoeren. Hiermee krijgt u inzichtelijk hoe hoog het dreigingsniveau is. Dit onderzoek kunt u laten uitvoeren door de politie of door een onderzoeksbureau zoals International Security Partners.
In de eerste uren na ontvangst van de dreigbrief zijn er een aantal belangrijke punten om aandacht aan te besteden, wij zetten ze voor u op een rij:
Do’s
Waarschuw altijd de politie
Ontruim het pand
Leg de brief of het pakket op een stabiele ondergrond neer en verlaat zelf het pand
Don’ts
Maak het pakket nooit open
Ga niet met het pakket aan de wandel om de mening van een ander te vragen of om het te laten zien
Niet schudden met het pakket
De ontvangst van een dreig,-, poeder-, of bombrief heeft enorm veel impact op uw medewerkers en op de bedrijfscontinuïteit, de juiste nazorg is daarom van essentieel belang.
Heeft u vragen over het fenomeen bombrief, dreigbrief of poederbrief, of heeft u zelf onlangs een verdachte brief of verdacht pakket ontvangen? Wij beantwoorden graag u vragen. Wij zijn bereikbaar per e-mail: info@ispbv.nl of telefonisch op 0320 284 141. U kunt voor vragen ook ons contactformulier gebruiken.