Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Persoonsbeveiliging. Wat de een bedreigend vindt, laat de ander van de schouders glijden.

Persoonsbeveiliging – Veiligheid is een gevoel, en dat gevoel is voor iedereen anders. Alleen als u zich veilig voelt, kunt u uw bedrijf goed runnen, zorgeloos gaan en staan waar u wilt, en zo optimaal mogelijk genieten van het leven. Om verschillende redenen kunnen extra maatregelen omtrent uw persoonlijke veiligheid nodig zijn. Elke situatie vraagt om maatwerk, dat weet ISP als geen ander. Reier Slump, senior consultant, neemt ons aan de hand van verschillende cases uit het verleden mee in het maatwerk dat komt kijken bij persoonsbeveiliging.

Persoonsbeveiliging

Een onafhankelijke risicoanalyse voor een individuele aanpak

“Iedere situatie vraagt om een andere aanpak,” begint Reier. Starten met een onafhankelijke risicoanalyse om de omstandigheden in kaart te brengen – ongeacht het dreigingsniveau – is cruciaal. “Zo zou een auteur voor signeersessies door het land reizen. Er was geen indicatie voor dreiging, maar wel behoefte aan voorzorgsmaatregelen,” vertelt Reier.

Een risicoanalyse volgt. “Persoonsbeveiliging bood in dit geval de ondersteuning die werd gezocht. De persoonsbeveiliger is onopvallend aanwezig en kan ingrijpen wanneer nodig. Hij analyseert vooraf samen met ons de omgeving en kent de vluchtwegen.” Zo kon de auteur met een gerust hart aan de tour beginnen.

Veiligheid is een gevoel, ISP geeft rust

“Wat de een bedreigend vindt, laat de ander van de schouders glijden,” merkt Reier op. Veiligheid is een gevoel, en dat gevoel is voor iedereen anders. ISP kijkt daarom altijd naar de individuele situatie en neemt elke melding serieus. “We hadden eens een zaak waarin iemand werd bedreigd die al eens eerder een heftige bedreiging had meegemaakt, namelijk een gewapende overval.” Zo’n incident laat natuurlijk sporen na.

“De familie van deze persoon wist hiervan en maakte gebruik van de situatie door met dreigementen invloed uit te oefenen op verdeling van de erfenis,” vertelt Reier. In zo’n geval kan een maatregel als een alarmknop en aansluiting op onze 24/7 Response Service uitkomst bieden. “Wij zorgen dat alle betrokken instanties, zoals de meldkamer, wijkagent en hulpdiensten op de hoogte zijn van de bedreiging. Escaleert de situatie, dan wordt er direct adequaat gehandeld.” En dat geeft rust.

Dynamisch op- en afschalen wanneer nodig

Soms blijkt uit de risicoanalyse dat de achtergrond van de bedreiger reden is om veiligheidsmaatregelen op te schalen. Bijvoorbeeld deze zaak van een beëindigde relatie waar niet alle partijen blij mee waren, vertelt Reier: “Uit het achtergrondonderzoek bleek de bedreiger zich in een kring te bevinden die bekend stond om drugshandel, geweldsdelicten en zelfs ontvoering.”

De opschaling bestond uit diverse concrete maatregelen, zoals het wijzigen van routines zoals woon-werkverkeer, observatie op locatie en het verplaatsen van personen naar een onbekende locatie, een zogenaamd ‘Safehouse’. “Uiteindelijk heeft er mediation plaatsgevonden tussen de partijen en konden we de maatregelen weer afschalen,” vertelt Reier. Want zodra de situatie verandert, moeten ook de veiligheidsmaatregelen worden gecontroleerd en aangepast.

Nuances zorgen voor grip op de situatie

Hoe acuut een dreiging ook is, gedegen onderzoek en handelen gaan hand in hand. “Zo werden we benaderd door een wooncoöperatie over een lastige huurder met een verleden in een tbs-kliniek. Hij had medewerkers bedreigd omdat hij zou worden uitgezet, en begeleiders vanuit de tbs-kliniek zouden niet meer langs durven komen,” vertelt Reier. De situatie bleek echter genuanceerder.

“Er was zeker wel sprake van dreiging, deze persoon had wel een GGZ verleden, maar niet in de tbs. Zijn psychische begeleiders hadden gewoon met hem gesproken. Hij had uit emotie gedreigd, maar geen verleden van geweld.” Die nuances zorgen voor grip op de situatie. Reier: “Er werden extra maatregelen omtrent het kantoor, toezicht en contact met de politie genomen. Daarnaast was er extra observatie op de dag dat hij werd uitgezet. Zo werd de situatie in de kiem gesmoord.”

Adviseren, meedenken en handelen bij ieder soort dreiging

Veiligheid is een gevoel, en dat gevoel wordt bij ISP altijd serieus genomen. Iedere situatie vraagt dan ook om een eigen, persoonlijke aanpak. Elke zaak wordt gelijk behandeld en de risico’s worden nauwkeurig in kaart gebracht. Reier: “ISP kan adviseren, meedenken en handelen bij ieder soort dreiging op elk niveau. Zo kunt u focussen op uw eigen zaken, familie en vrije tijd, terwijl wij uw veiligheidszorg uit handen nemen.”

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van persoonsbeveiliging bij ISP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.